Nieuws

Blijf ook op de hoogte via onze social-media kanalen: Facebook, Twitter en Instagram

maandag 10 mei 2021

Wat is een zonneboiler en hoe bespaar ik hiermee op mijn energieverbruik?

Wat is een zonneboiler en hoe bespaar ik hiermee op mijn energieverbruik?

Met een zonneboilersysteem kan je warm water opwekken met energie van de zon. Dit kan je gebruiken om warm te douchen en de woning te verwarmen. Het is dus een aanvullend systeem dat ondersteuning biedt aan het bestaande verwarmingssysteem of de warmtapwatervoorziening. Wanneer je er voor kiest om een zonneboiler aan te schaffen voor het warme tapwater, dan zal er een aparte boiler worden geïnstalleerd in combinatie met zonnecollectoren op het dak. De collectoren zullen de gratis energie van de zon omzetten in warm water, dat in een boilervat wordt opgeslagen. Over het algemeen zal de zonneboiler jaarlijks circa 50% van de warmtapwaterbehoefte afdekken. Het bestaande verwarmingssysteem (in de meeste gevallen een cv-ketel) zal het overige voor haar rekening nemen.

Besparingspotentieel
Voor een gezinssamenstelling vanaf 4 personen is dit financieel gezien een interessante maatregel. Je bespaart jaarlijks:

  • €150,- op jouw energierekening
  • 180 m3 gas
  • 330 kilo CO2-uitstoot

 

Hoger rendement
Op het moment dat de zonnecollectoren worden aangesloten op een bestaand buffervat (bijv. van de warmtepomp of een pelletketel) of op een vloerverwarmingssysteem, dan zullen de collectoren ook ondersteuning bieden aan het verwarmingssysteem. Omdat de opgewekte warmte in de collectoren op deze manier beter kan worden benut, is het rendement van de zonneboiler hoger. Het bestaande verwarmingssysteem (cv-ketel, warmtepomp, pelletkachel) zal minder hard hoeven te werken om de woning van warmte te voorzien.

Begin bij isolatie
Vaak is een zonneboiler niet direct de eerste stap waar huishoudens mee beginnen bij het verduurzamen van de woning. Meestal is het investeren in het verbeteren van de isolatie van de woning en/of het plaatsen van zonnepanelen (voor elektra) economisch gezien interessanter.

Advies?
Wil je meer weten? Neem dan contact op met onze wooncoaches van het Energieloket via info@energievanborne.nl

  • 0
  • 0

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *