Nieuws

Blijf ook op de hoogte via onze social-media kanalen: Facebook, Twitter en Instagram

maandag 26 april 2021

Thuis energie opslaan met je eigen accu?

Thuis energie opslaan met je eigen accu?

De stroom die jouw zonnepanelen opwekken, gaat naar de apparaten in huis of naar het elektriciteitsnet zodat anderen het kunnen gebruiken. Je kunt deze opgewekte stroom ook opslaan in een thuisaccu en ’s avonds, als de zon niet meer schijnt, zelf gebruiken. Hoe werkt het en wat kost het?

Wat is een thuisaccu?
Een thuisaccu wordt gebruikt om stroom in op te slaan, om dit later te kunnen gebruiken. Het opslaan gebeurt veelal met stroom van zonnepanelen. Een thuisaccu kan op twee manieren ingezet worden, voor het opvangen van stroomuitval en/of voor het bewaren van overdag opgewekte zonnestroom voor als het ’s avonds donker is. Je hoeft dan minder stroom van je leverancier te kopen. Doordat het stroomnetwerk in Nederland vrij stabiel is, is het bewaren van zonnestroom de meest gebruikte mogelijkheid.

De voor- en nadelen van een thuisaccu
Voordelen: 

  • Eigen zonne-energie opslaan om later te gebruiken
  • Kan gebruikt worden als noodstroom voorziening
  • Je wordt gedeeltelijk zelfvoorzienend en dus minder afhankelijk van het stroomnet
  • Je belast het energienet minder

 

Nadelen: 

  • Een thuisaccu neemt aardig wat ruimte in beslag
  • Een thuisaccu is behoorlijk prijzig (gemiddeld tussen de €3.000,- en €9.000,- )
  • Ook met een thuisaccu blijft de koppeling met het elektriciteitsnet nodig, je kunt de stroom gedurende enkele dagen opslaan

 

Is het interessant om nu een thuisaccu aan te schaffen?  
Op dit moment is een thuisaccu financieel nog niet aantrekkelijk vanwege de huidige salderingsregeling voor zonnepanelen. Het is wel erg belangrijk voor de toekomst, als we meer hernieuwde energie gaan opwekken. Een thuisaccu wordt interessant zodra de kosten van de accu’s lager worden. Dit punt zal waarschijnlijk binnen 5 tot 10 jaar bereikt worden. Dit is mede afhankelijk van de toekomstige verandering in de salderingsregeling voor zonnepanelen.

Wilt u meer informatie over de salderingsregeling? Ga dan naar: www.duurzaambouwloket.nl/nieuws/ook-met-minder-saldering-blijven-zonnepanelen-aantrekkelijk

  • 0
  • 0

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *