Nieuws

Blijf ook op de hoogte via onze social-media kanalen: Facebook, Twitter en Instagram

woensdag 1 maart 2023

Klimaatburgemeester Borne aan het woord

Klimaatburgemeester Borne aan het woord

Peter Spelt is de klimaatburgemeester van de onze gemeente sinds november 2022. Als klimaatburgemeester draagt hij zijn steentje bij om ‘de wereld beter achter te laten, dan hoe we hem hebben gekregen’. Hij wil inwoners van Borne inspireren in hoe zij hun woning kunnen verduurzamen, verspilling tegen te gaan en afval te scheiden. Ook is hij de aanduwer van onze energiecoaches. Peter vertelt over zijn werkzaamheden.

“De oorlog in Oekraïne heeft duidelijk gemaakt dat de afhankelijkheid van hulpbronnen een groeiend politiek en economisch risico vormt voor landen, steden en bedrijven. Deze risico’s blijven toenemen naarmate de we meer en meer blijven consumeren. Om dit te stoppen is het noodzakelijk om ons voedselpatroon en -systeem te verduurzamen en meer zelfvoorzienend te worden.

De oorlog in Oekraïne veroorzaakt niet alleen ernstige verstoringen van energie- en voedselsystemen maar leiden ons af om zaken zoals klimaatverandering aan te pakken. Dit is onder andere de reden dat ik voor 2023 de klimaat burgemeester van Borne vertegenwoordig.
Dit vereist circulariteit in bouw, de sector waarin ik werkzaam ben.

Privé ben ik uiteraard ook duurzaam bezig samen met mijn gezin. We hebben ons huis energie positief gerenoveerd en deze kennis deel ik graag met mensen die hetzelfde willen gaan doen met hun stukje vastgoed. Als vrijwilliger bij Energie van Borne heb ik verschillende Energiecoach gesprekken per week. Ook adviseer ik de Gemeente Borne bij de bestrijding van de energiearmoede en ontplooi initiatieven om dit te minimaliseren. Ons afval scheiden we in diverse afvalstromen en proberen zelf onze groente te verbouwen in de groentetuin. Zo dragen we bij aan een betere planeet. Dit doe ik, ik probeer mijn steentje bij te dragen in de Gemeente Borne, het dorp waar ik graag mag wonen”.

Peter is niet de enige klimaatburgemeester van Nederland. Er zijn er inmiddels een kleine 300 in ons land. Zij hebben onderling regelmatig contact en volgens elkaars werkzaamheden.

Vanaf volgende maand schrijft onze klimaatburgemeester maandelijks een blog. Deze is onder andere te volgen via deze website en de socials. Heb je een vraag voor onze klimaatburgemeester? Leuk! Hij beantwoordt deze graag!

  • 0
  • 6

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *