Nieuws

Blijf ook op de hoogte via onze social-media kanalen: Facebook, Twitter en Instagram

donderdag 26 januari 2023

Duurzaam Wonen Lening: Voor een duurzame en energiezuinige woning

Duurzaam Wonen Lening: Voor een duurzame en energiezuinige woning

Het college van burgemeester en wethouders wil de Duurzaam Wonen Lening invoeren. De lening moet het verduurzamen en energiezuinig maken van de eigen woning mogelijk maken voor (meer) inwoners van de gemeente Borne.

‘Door onder andere de stijging van de energiekosten zien we als gemeente de noodzaak voor Bornse huishoudens om hun woning verder te verduurzamen’, licht wethouder Michael Geerdink toe. Het gaat om maatregelen zoals het plaatsen van zonnepanelen, het isoleren van de woning en het vervangen van de cv-ketel door een (hybride) warmtepomp.

Het Rijk biedt mogelijkheden om deze maatregelen te financieren, maar de gemeente ziet ook behoefte aan een regeling ‘dicht bij huis’, gefaciliteerd door de eigen gemeente. ‘Een lening die inwoners eenvoudig kunnen aanvragen. Én een mogelijkheid waarmee een grote groep inwoners kostbare maatregelen toch kan laten uitvoeren.’

Leenvormen
De lening kan worden aangeboden tegen een bepaalde looptijd en een bepaald rentepercentage (consumptieve of persoonlijke lening). Huishoudens met inkomens tot en met 120 procent van het sociaal minimum krijgen voor deze lening een rentevrijstelling. Zij betalen alleen aflossing.

Daarnaast is het mogelijk de lening in de vorm van een hypothecaire lening aan te bieden. De rente wordt dan ieder jaar bij de lening opgeteld en het totaal bedrag wordt betaald bij verkoop van de woning. De kredietontvanger betaalt bij deze vorm geen maandlasten.

Blijverslening en Verzilverlening vervallen
Momenteel biedt de gemeente ook de Blijverslening en de Verzilverlening aan. Ouderen kunnen met deze leningen hun woningen levensloopbestendig maken, zodat zij zo lang mogelijk kunnen blijven wonen. Zodra de Duurzaam Wonen Lening start, vervallen de Blijverslening en de Verzilverlening. ‘Met de nieuwe lening kunnen ouderen hun woning verduurzamen,  energiezuinig én levensloopbestendig maken’, aldus Geerdink.

Gemeenteraad
Het invoeren en vaststellen van de Duurzaam Wonen Lening is een bevoegdheid van de raad. De raad neemt hierover op 21 februari 2023 een beslissing.

  • 0
  • 2

Reacties