Nieuws

Blijf ook op de hoogte via onze social-media kanalen: Facebook, Twitter en Instagram

woensdag 22 december 2021

Borne krijgt Energiefonds

Borne krijgt Energiefonds

Gemeente Borne gaat duurzame leningen verstrekken aan ondernemingen, verenigingen, stichtingen en andere zakelijke instellingen. Dinsdagavond heeft de gemeenteraad positief gereageerd op het instellen van een Energiefonds. ‘Op deze manier willen we onze gemeenschap helpen om energie te besparen en duurzame energie op te wekken’, aldus wethouder Michel Kotteman. Begin februari 2022 organiseert de gemeente een digitale informatiebijeenkomst voor geïnteresseerden.

Duurzame leningen vanaf € 5.000,-
Het Energiefonds verstrekt duurzame leningen met een looptijd van 5, 10 of 15 jaar aan kleine bedrijven, (sport) verenigingen, scholen of energiecoöperaties. De minimale lening bedraagt € 5.000, de maximale lening bedraagt € 50.000. Het fonds is nooit de enige financier van een project: voor leningen van € 5.000 tot € 25.000 wordt maximaal 75% bijgedragen. En voor leningen van € 25.000 tot € 50.000 wordt maximaal 50% bijgedragen. Voor coöperaties die grootschalig duurzame energie willen opwekken (op grote daken of op veld) kan het College besluiten de maximale bijdrage van 75% ook te laten gelden voor leningen tot € 50.000. Het Energiefonds zal in eerste instantie een looptijd hebben tot 31 december 2022.

Lening voorziet in een behoefte
Er zijn al aantrekkelijke financieringen voor projecten vanaf € 50.000,-. Met het Energiefonds wil de gemeente Borne inspringen op de financieringsbehoefte voor kleinere projecten. Voor projecten die gericht zijn op de vervanging van asbestdaken door zonnedaken en/of aangevraagd worden door maatschappelijke organisaties geldt een extra stimulans door middel van een rentekorting.

Meer zon op grote daken
Met het inzetten van het Energiefonds hoopt de gemeente dat er meer zonnepanelen op grote daken en energiebesparende maatregelen gerealiseerd worden. Wethouder Kotteman: ‘Door voorrang te geven aan deze vorm van duurzame opwek van energie zetten we koers richting de bijdrage van Borne aan de regionale opwekcapaciteit in 2030’.

Informatiebijeenkomst: begin februari 2022
Om ondernemingen, verenigingen, stichtingen en andere zakelijke instellingen goed te informeren en op de hoogte van de mogelijkheden te brengen, organiseert de gemeente begin februari 2022 een digitale informatiebijeenkomst. Via o.a. www.energievanborne.nl  wordt de datum en tijd van de bijeenkomst bekend gemaakt.

 

  • 0
  • 0

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *