Duurzame elektriciteit
In RES Twente heeft Borne ingezet om in 2030 20GwH op te wekken van de in totaal 1,5TwH duurzame energie in Twente voor 2030.
In de Regionale Energiestrategie, een samenwerkingsverband van de regio Twente, heeft gemeente Borne een bod gedaan om in 2030 20 GwH aan duurzame energie op te wekken. In eerste instantie wordt gekeken in hoeverre dit op bestaande daken gerealiseerd kan worden. Voor het deel dat niet op daken gerealiseerd kan worden, wordt er gekeken naar zonnevelden en mogelijk windmolens.
elektriciteitsverbruik v.s. hernieuwbare elektriciteit (Terrajoule)
Een moment geduld...
Totaal elektriciteitsgebruik woningen (Terrajoule)
Een moment geduld...
In bovenstaande grafiek is het verschil tussen het totale elektriciteitsverbruik en het deel dat daarvan duurzame energie te zien. Vanaf 2014 is er duurzame energie in Borne te zien. Dit valt te linken aan de betaalbaarheid van zonnepanelen op woningen. Vanaf toen werd het voor woningeigenaren aantrekkelijk om te investeren in zonnepanelen.
Bovenstaande grafiek onderschrijft dat er steeds meer energie wordt opgewekt bij de woningen zelf ‘achter de meter’ door voornamelijk zonnepanelen. De verwachting is dat er steeds meer achter de meter opgewekt zal worden. Dit doordat het vermogen van zonnepanelen toeneemt. Ook komen er steeds betere manier om energie efficiënter in te zetten bijvoorbeeld door accu’s of slimme apparaten. Energie wordt dan verbruikt als energie wordt opgewekt zoals bijvoorbeeld in wasmachines.