Energiebesparing

In 2030 willen we geen woningen meer met de drie laagste energie labels E, F en G en in 2050 enkel woningen met een energielabel A of B.

Energiebesparing is in Borne een van de belangrijkste eerste stappen in de energietransitie. Energie die je niet gebruikt hoef je immers ook niet meer op te wekken. Energiebesparing kan het best middels het isoleren van gebouwen en woningen daarnaast heeft een verandering in gedrag ook impact op het besparen van energie zoals ’s nachts de kachel lager, cv lager instellen of minder lang douchen.

In bovenstaande grafiek is te zien dat lang niet alle woningen al een geldig energielabel hebben. Regelgeving moet er voor gaan zorgen dat uiterlijk in 2050 alle gebouwen en woningen een energielabel hebben. Belangrijke regelgeving die hier nu al voor zorgt is dat voor kantoorpanden met meer dan 100 vierkante meter kantoorruimte minimaal energielabel C verplicht is sinds 2023. Ook bij verkoop, verhuur of oplevering van woningen is het sinds kort verplicht om een energielabel te hebben.