Twee onder een kap woning in Borne
"“Ga bewust om met energie en doe vooral iets!” - Michel Leermakers
“Beroepsmatig ben ik altijd bezig geweest met energie,” zegt Michel Leermakers. Momenteel is hij bij Friesland Campina actief als Sustainabiliy Manager en binnenkort gaat hij aan de slag als Projectmanager Zon en Wind bij Pure Energie. Ook in zijn privé leven houdt Michel zich bezig met duurzaamheid en energiebesparing.
Blijf realistisch
“Ik vind dat we gezamenlijk, als maatschappij en als individuen, de plicht hebben om de wereld leefbaar te houden, ook voor volgende generaties. Daarbij moeten we verder kijken dan alleen naar de financiële kant. Tegelijkertijd ben ik realistisch. Dat betekent eerst kijken naar wat mogelijk is. Geld speelt daarbij een rol, maar zegt niet alles. Met relatief simpele ingrepen kun je in en om je huis al een eind komen. Je kunt al heel wat besparen door bewust om te gaan met energie.”
De eigen woning
“Tien jaar geleden kochten we onze huidige nieuwbouwwoning in Borne. Het huis was al behoorlijk geïsoleerd en daar konden we weinig aan toevoegen.. Maar we hebben wel zonnepanelen laten plaatsen waardoor we ongeveer driekwart van de energie die ons gezin verbruikt zelf opwekken. En met een acceptabele terugverdientijd. Ook hebben we een mechanisch ventilatiesysteem voor gezonde, verse lucht. De warmte uit die lucht willen we zijner tijd invoeren naar een nieuwe cv-ketel. Wat je ook doet, mijn advies is: ga bewust om met energie en begin met isoleren. Doe vooral iets!”
Van elkaar leren
Kennis delen en bewustwording zijn belangrijk, zo weet Michel: “Ik heb vanuit mijn beroepsmatige kennis en de ervaring met mijn eigen huis een presentatie gehouden over energiebesparende maatregelen en de financiële aspecten daarvan. Dat leverde waarderende reacties op en twijfels maakten plaats voor belangstelling.” Michel kijkt wat duurzaamheid betreft ook verder, zoals bij zijn tennisvereniging. “We hebben LED-verlichting rondom de banen laten installeren. Los van het gebruiksgemak en de betere kwaliteit licht leverde deze investering al snel een aanzienlijke besparing op.”
Aardgasvrij wonen
Michel verwarmt zijn woning nog met gas, in de wetenschap dat Borne ambieert alle woningen aardgasvrij te krijgen. De weg daarnaar toe gaat stapsgewijs. De gemeente legt in fasen een warmtenet aan waardoor de eerste wijken in 2030 aardgasvrij moeten zijn. “Deze transitie gaat lang duren, dus moeten we zelf ook nadenken over alternatieven. Voorlopig wacht ik totdat mijn cv-ketel het opgeeft en gaandeweg zullen zich zeker slimme en efficiënte oplossingen aandienen. Ik blijf de ontwikkelingen volgen, uiteraard beroepsmatig maar ook via kennisplatforms als Energie van Borne.”