Oud huis in een nieuw jasje

"Het advies van de energiecoach heeft ons veel gebracht: bovendien is het gratis" - Eric Horselenberg


Eric & Jose Horselenberg

Eric en Jose Horselenberg wonen in een prachtig gerenoveerde woning aan de Watertorenstraat 2 in Oud Borne. Februari dit jaar is energiecoach Bart Schooneman bij ze op bezoek geweest voor een warmtescan. Conclusie: het dubbelglas is verouderd verwarming met de airco i.p.v. gasverwarming is beter voor de portemonnee. Hoe zit dit? Eric vertelt het graag.

Warmtescan
In februari 2022 is de energiecoach op bezoek geweest. ‘Ik las in de Week van Borne dat dit mogelijk was, en bovendien: gratis. Het zou jammer zijn als inwoners dit advies laten schieten. Met de warmtebeeldcamera was te zien dat in de hele woning warmte verloren gaat via het inmiddels verouderde dubbel glas. Ons huis -of eigenlijk alleen de buitengevels- dateren uit 1905. De vorige eigenaren hebben de woning eigenlijk geheel nieuw opgebouwd en goed geïsoleerd. Daar plukken we nu de vruchten van. Een paar delen glas bij de voordeur zijn nog enkel glas, dus dat kunnen we vervangen. De energiecoach dacht niet dat we substantieel kunnen besparen als we over zouden gaan naar extra HR-glas. De investering is dan toch te hoog’, zegt Eric.

Accu in de meterkast
Eric en Jose wekken met 15 zonnepanelen op de achterzijde van het dak van de woning zo’n 4000 kW aan duurzame stroom op. Ze wekken meer op dan dat ze verbruiken. Eric vertelt: ‘In combinatie met een oud type stroommeter (de zgn. draaischijf) pakt dat gunstig uit. Beneden in de keuken en in de werkkamer van Jose hebben we split-airco’s. De energiecoach vertelde ons dat we daarmee kosten besparen: dee vergoeding voor het terug leveren van stroom is minder dan de kosten van gas. Eigenlijk is de oude stroommeter dus een soort accu in de meterkast. In de koudere maanden moeten we dus meer de accu aan en minder verwarmen via gas, is het advies wat we kregen’.

Infrafoodpanelen
Eric: ‘Energiecoach Bart adviseerde ons ook nog om in de koudere ruimtes (mijn werkkamer en de badkamer) een infraroodpaneel te kiezen. In de badkamer hangt nu voor het raam een mooi wit paneel van 100 x 50 cm aan het plafond en in mijn werkkamer hangt er een naast mijn bureau. Ze vallen niet op, het is een heel onopvallende witte plaat. Je kunt ze zelfs met een eigen fotoafbeelding krijgen!

Advies aan andere inwoners
‘Maak gewoon een afspraak met de energiecoach! Dat kost niets en levert je ontzettend veel inzichten op. Je kunt geld besparen en energie, dus ik zeg: maak gewoon een afspraak. En kijk eens of infraroodpanelen een goed alternatief zijn voor je warmtevraag. Ook daar kan een energiecoach je helpen.

Ook een afspraak met de energiecoach maken?