Twee onder een kap woning in Borne
"We moeten er alles aan doen om de wereld duurzamer te maken" - August ten Berge
“Het is goed dat er subsidies zijn voor maatregelen om je woning te verduurzamen. Aan de andere kant moeten financiële overwegingen geen hoofdrol spelen. Als je geld voorop stelt, kom je aan bepaalde dingen nooit toe. Duurzaamheid staat wat mij betreft op de eerste plaats, geld op de tweede.” Aldus August ten Berge, in Borne bekend als voormalig raadslid en tegenwoordig secretaris van de lokale CDA-fractie. August woont al 31 jaar in Borne en in al die jaren is hij maatschappelijk actief geweest. Naast zijn rol in de politiek is hij tegenwoordig nog voorzitter van Vereniging De Hoff Azelo. Daarvoor was hij betrokken bij tennisvereniging Smash en het onderwijs in Borne. En dat allemaal naast zijn werk als manager operations bij Zelziuz, leverancier van zonnepanelen.
Isoleren en ventileren
Toch houdt August tijd over om in zijn eigen huis duurzame maatregelen te treffen en energie te besparen. “Mijn overtuiging is dat we er alles aan moeten doen om de wereld duurzamer te maken. En dat begint bij jezelf, dus in en om je eigen huis. Nadat we ons huis hadden gekocht in 1988 hebben we meteen dubbel glas laten installeren. Ook is de woning waar mogelijk geïsoleerd, maar zonder goede ventilatie uit het oog te verliezen. Mijn tip: maak niet alles potdicht. Ventilatie zorgt voor een goed binnenklimaat en is essentieel voor de gezondheid. Verder hebben we nu overal LED-verlichting wat een belangrijke besparing oplevert. Dat kan ook gelden voor zonnepanelen, maar daar is ons dak helaas niet echt voor geschikt. En dan is er nog het aardgasvrij maken van de woning. We verwarmen nu nog met een gasketel en als die eruit gaat, zou een warmtepomp een mogelijkheid zijn. Maar uiteindelijk zie ik meer in investeren in waterstof; moderne ketels zijn daarvoor geschikt. Waterstof is de toekomst.”
Consessies doen voor duurzaamheid
Begin dus bij jezelf om de wereld duurzamer te maken, zegt August. “Daarnaast moeten we ook breder kijken, naar onze visie op de mogelijkheden om energie uit fossiele brandstoffen te vervangen door groene energie. We moeten, naast waterstof, alle mogelijkheden aangrijpen en daarbij moeten we concessies doen wat betreft voorkeuren en bezwaren. Zo moeten er meer zonneparken komen, ook al vindt niet iedereen die esthetisch verantwoord. Als we daarvoor de plekken goed uitzoeken, hoeft trouwens bijna niemand daar last van te hebben. Ik snap ook dat veel mensen bezwaren hebben tegen windmolens, er kleven inderdaad nadelen aan. Maar we houden windmolens niet tegen en bovendien worden de nadelen steeds kleiner door de technische ontwikkelingen. Overigens, water, zon en wind zijn denk ik op den duur niet voldoende, ook aan kernenergie valt uiteindelijk niet te ontkomen.”
Informeren en enthousiasmeren
Verduurzaming is een complex verhaal. Niet alles is even gemakkelijk uit te leggen en acceptatie van maatregelen is niet altijd vanzelfsprekend. August: “Daarom is het zo belangrijk dat overheden en andere instanties goed informeren en enthousiasmeren. Dat geldt op landelijk, regionaal en zeker ook lokaal niveau. Ik adviseer wel om neutrale, niet-commerciële informatiebronnen op te zoeken. Denk aan de website van de rijksoverheid, Vereniging Eigen Huis en uiteraard ook Energie van Borne. Dat is een goed initiatief.”