Rijwoning uit 2012

"Met je gezonde verstand kun je een eind komen" - Anke Kamphuis - Remmers

''Er is  nog veel te winnen'', zegt Anke Kamphuis-Remmers. "Daarmee bedoel ik dat veel mensen echt wel wat willen doen aan bijvoorbeeld energiebesparing, maar dat ze niet voldoende informatie hebben of de weg niet kunnen vinden. Ik moet zelf ook behoorlijk zoeken om de juiste stappen te nemen, zeker als het gaat om zaken als de aanleg van zonnepanelen of het aardgasvrij maken van je woning. Gemeenten en andere instanties kunnen daar een rol in spelen. En misschien is een wijkcoach energie wel een goed idee? Iemand die bij je thuis komt voor informatie en tips.”

Gezond verstand gebruiken
“Maar met je gezonde verstand kun je al een heel eind komen. Mijn tip is om stapsgewijs te beginnen met relatief eenvoudige energiebesparende maatregelen. Zo hebben wij een extra isolatielaag in de spouw laten aanbrengen. Ook kiezen we bewust voor groene stroom, hoewel je daarbij goed moet onderzoeken wat écht groene energie is. Daarnaast hebben we een warmte-terug-win-installatie laten plaatsen, overal in huis hebben we LED-verlichting aangelegd, in de tuin staat een regenton en we letten bij de aanschaf van apparaten goed op zaken als waterbesparing en energielabel. Zonnepanelen hebben we nog niet, maar die komen ook.”

Aardgasvrij: een enorme stap
Wat betreft aardgas ligt de zaak gecompliceerder, denkt Anke. “Toen we dit huis bouwden, hebben we voor gas gekozen, dat lag toen het meest voor de hand. Nu is dat anders en op een gegeven moment zullen we echt van het gas af moeten. Maar ik weet op dit moment niet hoe dat er uit moet gaan zien. Een aardgasvrije woning is voor veel mensen een enorme stap, zeker financieel. De rol van de overheid als aanjager, in meerdere opzichten, lijkt me dan ook logisch. Daar moeten we met ons allen dan wel vertrouwen in hebben. Maar we ontkomen er allemaal niet aan ook zelf te investeren.”